MENU

Toolkit 'Uitleg Kinderopvangtoeslag'

Een hulpmiddel dat ouders stap-voor-stap helpt bij het aanvragen en wijzigen van kinderopvangtoeslag.

BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang heeft in 2022 de gratis toolkit ‘Uitleg Kinderopvangtoeslag’ gelanceerd. De toolkit is een hulpmiddel voor ouders en geeft uitleg over kinderopvangtoeslag. Ook helpt de toolkit ouders stap-voor-stap door de belangrijkste onderdelen op de website van Toeslagen. De toolkit is voor iedereen beschikbaar en is gratis te downloaden via de website van BOinK in 4 talen; Nederlands, Engels, Pools en Arabisch. Na het downloaden kun je in de app een keuze maken uit Nederlands, Engels, Pools of Arabisch.

Download hier de Toolkit

BOinK heeft jarenlange ervaring met ouders die vragen hebben over kinderopvangtoeslag of hier problemen mee hebben. De informatie van Toeslagen zelf is niet altijd duidelijk en op de website en in de brieven van Toeslagen worden vaak moeilijke woorden en veel vaktaal gebruikt. Ook begrijpt niet iedereen het systeem van kinderopvangtoeslag goed. Kinderopvangtoeslag is daardoor voor te veel ouders ingewikkeld. Om ouders te ondersteunen bij de kinderopvangtoeslag heeft BOinK daarom de toolkit 'Uitleg Kinderopvangtoeslag' ontwikkeld.  

De toolkit 'Uitleg Kinderopvangtoeslag' bestaat uit 3 onderdelen:

-Een app met eenvoudige uitleg over kinderopvangtoeslag, een handleiding hoe je kinderopvangtoeslag kunt aanvragen en hoe je een verandering in je situatie, die gevolgen heeft voor je kinderopvangtoeslag, middels een wijziging kunt doorgeven aan Toeslagen.

-Een informatiebrief met uitleg over wat kinderopvangtoeslag is, wie er recht op heeft en welke voorwaarden er zijn.

-Een checklist die helpt om alle informatie en documenten die nodig zijn te verzamelen voor het aanvragen of wijzigen van kinderopvangtoeslag

De toolkit is ontwikkeld voor ouders die kinderopvangtoeslag willen aanvragen of die al kinderopvangtoeslag hebben. Ook professionals die werken met ouders die te maken hebben met kinderopvangtoeslag kunnen de toolkit gebruiken.

Ontwikkeling Toolkit

De toolkit is bedacht en gemaakt door de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). Informatie in de toolkit is geschreven door BOinK. De informatie is gecontroleerd door Toeslagen.